کری: خروج نیروهای روسیه از سوریه؛ فرصتی برای حل بحران

نمایی برگرفته از ویدئوی خروج جنگنده های روسیه از خاک سوریه (25 اسفند 1394- عکس از خبرگزاری فرانسه)

وزیر خارجۀ امریکا می‌گوید تصمیم روسیه برای خارج کردن نیروهایش از سوریه و از سرگیری مذاکرات صلح در ژنوِ سوئیس، بهترین فرصت را برای پایان دادن به بحران پنج‌سالۀ سوریه فراهم کرده‌اند.

جان کری شامگاه سه‌شنبه (25 اسفند) در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت هفتۀ آینده برای دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به مسکو سفر خواهد کرد.

به گفتۀ کری در این سفر، مقامات دو کشور دربارۀ فرایند صلح در سوریه گفت‌وگو خواهند کرد. 

کاخ سفید نیز روز سه‌شنبه اعلام کرد امریکا در حال نظارت بر خروج نیروهای روسیه از سوریه است، اما برای اظهارنظر دربارۀ تأثیر این اقدام در بحران سوریه و منطقه هنوز زود است.

جان کری، وزیر خارجۀ امریکا (عکس از خبرگزاری فرانسه)

جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید گفت «بدیهی است که این اقدام رصد می‌شود» و نتیجه‌گیری اول این است که روس‌ها در حال اجرای تعهدات خود هستند، اما هنوز برای اظهار نظر زود است.

وی افزود روسیه در زمینۀ تصمیم خود برای ترک سوریه به امریکا اطلاع رسانی مستقیم نکرده بود. 

ظریف: خروج نیروهای روسیه از سوریه یک نشانه مثبت است

محمد جواد ظریف روز سه‌شنبه (25 اسفند) پس از دیدار با جولی بیشاپ، همتای استرالیایی خود در کانبرا گفت: «این که روسیه اعلام کرد بخشی از نیروهای خود را از سوریه خارج می‌کند نشانگر آن است که آن‌ها نیاز فوری به توسل به زور برای حفظ آتش‌‌بس در سوریه نمی‌‎بینند.»

وی افزود: «این واقعیت که یک شبه آتش‌بس در سوریه پابرجا بوده است یک خبر خوش است، این امری است که ما در طی دو سال و نیم- سه سال گذشته خواستار آن بودیم.»

بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، این کشور روز سه شنبه (25 اسفند) خروج تجهیزات نظامی خود را از سوریه آغاز کرد. مسکو روز دوشنبه (24 اسفند) اعلام کرده بود بخش اصلی نیروهای نظامی خود را از سوریه خارج می‌کند.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران (راست) و جولی بیشاپ، وزیر خارجه استرالیا (25 اسفند 94، عکس از رویترز)

سازمان ملل: خروج نیروهای روسیه؛ پیشرفتی قابل‌توجه

استفان دی میستورا، نمایندۀ ویژۀ سازمان ملل در امور سوریه در واکنش به اقدام روسیه اظهار امیدواری کرد این حرکت تأثیر مثبتی در مذاکرات صلح در سوئیس داشته باشد.

مرحلۀ نهایی مذاکرات صلح سوریه که قرار است طی سه دورِ متوالی در ژنوِ سوئیس برگزار شود، از روز دوشنبه (24 اسفند) آغاز شده است.

پس از فرود اولین جنگندۀ روسی در خاک روسیه، دی میستورا خروج نیروهای روس را از سوریه یک «پیشرفت قابل‌توجه» خواند و افزود امیدوار است اقدام ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه موجب پیشبرد روند دستیابی به یک راه‌حل و گذار سیاسی صلح‌آمیز در سوریه شود.

پوتین روز دوشنبه اعلام کرد «بخش اصلی» نیروهای این کشور از سوریه خارج خواهند شد و افزون بر این، از دیپلمات‌ها خواسته شده است برای یافتن راه حل صلح‌آمیز بحرانِ پنج سالۀ سوریه تلاش بیشتری کنند.

وزارت دفاع روسیه از سوی دیگر اعلام کرد حملات هوایی ارتش این کشور علیه گروه‌های تروریستی در سوریه ادامه خواهد یافت و سامانۀ دفاع موشکی پیشرفتۀ اس-400 نیز در خاک سوریه باقی می‌ماند.

استفان دی میستورا، فرستادۀ ویژۀ سازمان ملل به سوریه در یک نشست خبری (24 اسفند 1394- عکس از خبرگزاری فرانسه)

استقبال اتحادیه اروپا از کاهش تنش در سوریه

اتحادیۀ اروپا پس از اقدام روسیه در خروج نیروهایش از سوریه اعلام کرد هر گامی در جهت کاهش خشونت در سوریه برای پیشبرد مذاکرات صلح اهمیت دارد.

کاترین رِی، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت: «هر گامی که به تنش‌زدایی و کاهش خشونت در خاک سوریه و تداوم قطع مخاصمات کمک کند، به طور کلی در روند صلح بسیار حائز اهمیت است.»

فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیر امور خارجه آلمان با استقبال از این خبر مدعی شد: «اگر روسیه نیروهایش را از سوریه خارج کند، بشار اسد، رئیس جمهور این کشور برای مذاکره و گذار مسالمت‌آمیز جهت پایان دادن به جنگ داخلی در این کشور تحت فشار قرار می‌گیرد.»

فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه انگلیس نیز در این رابطه گفت: «اگر این اقدام بخشی از تعهد واقعی به گذار سیاسی در سوریه باشد مثبت است.»

فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه انگلیس (عکس از خبرگزاری فرانسه)

ژان ایو لودریان، وزیر دفاع فرانسه نیز در مصاحبه با روزنامه فیگارو گفت: «نیروهای روسیه عملاً حمله به شورشیانِ (به اصطلاح) میانه‌روی سوری را متوقف کرده است.»

دمشق: خروج نیروهای روسیه با هماهنگی بوده است

مقامات سوریه نیز اعلام کردند تصمیم روسیه برای خروج نیروهای نظامی‌اش از این کشور عربی به معنای اختلافِ دمشق و مسکو نیست.

دفتر ریاست جمهوری سوریه روز دوشنبه (24 اسفند) در بیانیه‌ای اعلام کرد تصمیم روسیه برای کاهش نیروهایش «با هماهنگی کامل بین مسکو و دمشق صورت گرفته و برای مدتی به دقت و به طور مناسب بررسی شده است».

ارتش سوریه نیز با انتشار بیانیه‌ای تاکید کرد به مبارزه با گروه تروریستی داعش و گروه موسوم به جبهه‌النصره، وابسته به القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی مرتبط با آن‌ها ادامه خواهد داد.

مکالمۀ تلفنی رؤسای جمهور روسیه و امریکا

در پی اعلام تصمیم روسیه برای خروج نیروهای خود از سوریه در روز دوشنبه کرملین با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد پوتین و باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا دربارۀ این اقدام مذاکره تلفنی داشته‌اند.

در این بیانیه آمده است: «دو رئیس جمهور تشدید تلاش‌ها برای حل‌وفصل سیاسی بحران سوریه را خواستار شده و حمایت خود را از مذاکرات سازمان ملل بین دولت سوریه و مخالفان در ژنوِ سوئیس اعلام کردند.»

باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا (راست) در کنار ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه (عکس از خبرگزاری فرانسه)

طرف‌های درگیر در سوریه از هشتم اسفند با پذیرفتن طرح روسیه و امریکا آتش‌بس کرده‌اند. این آتش‌بس شامل گروه‌های تروریستی داعش و جبهه النصره نمی‌شود.

واکنش معارضان دولت سوریه به خروج نیروهای روس

گروه موسوم به کمیتۀ عالی مذاکرات (HNC) عقب‌نشینی نیروهای روس را برای مذاکرات صلح مثبت ارزیابی کرد.

سلیم مسلط، سخنگوی این گروهِ معارض دولت دمشق گفت: «اگر روسیه در خروج نیروها جدی باشد، این اقدام تاثیر مثبتی بر مذاکرات خواهد داشت.»

سوریه از حدود پنج سال پیش عرصۀ درگیری‌های مرگبار است. به گزارش مرکز تحقیقات سیاسی سوریه، درگیری‌ها در این کشور تا کنون حدود 470 هزار کشته و 1 میلیون و 900 هزار زخمی به جا گذاشته است. با این وجود، برخی نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل تعداد کشته‌های جنگ سوریه را بیش از 260 هزار نفر اعلام کرده‌اند.

روسیه از تاریخ هشتم مهر ماه 1394 با مجوز دولت دمشق حملات هوایی خود به مواضع گروه‌های تروریستی از جمله داعش و جبهه النصره را در سوریه آغاز کرده بود. مسکو بارها تصریح کرد تنها مواضع تروریستی را در این کشور هدف قرار داده است.

پشتیبانی هوایی روسیه از نیروهای دولت سوریه، مسیر را برای ادامۀ پیشروی‌های ارتش این کشور علیه گروه‌های تروریستی هموار کرد.

 


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku