سازمان ملل از دولت و گروههای مخالف سوریه برای شرکت در گفتوگوهای ژنو دعوت کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سازمان ملل روز سهشنبه با انتشار بیانیهای از دو طرف خواسته است روز جمعه (9 بهمن) در گفتوگوهای صلح سوریه در ژنو سوئیس شرکت کنند.
با این حال هنوز معلوم نیست سازمان ملل از چه گروههایی برای شرکت در گفتوگوها دعوت کرده است.
در این بیانیه آمده است: «آقای استفان دی میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، بر اساس پارمترهایی که در قطعنامه 2254 شورای امنیت مشخص شده از شرکتکنندگان سوری دعوت کرده است.»
دی میستورا: مذاکرات سوریه روز جمعه در ژنو آغاز میشود
دعوت از گروههای مخالف سوری از مدتها پیش مورد اختلاف کشورهای شرکتکننده در مذاکرات سوریه بوده است.
در همین حال، خبرگزاری رویترز گزارش داد تمامی افراد پیشنهاد شده از طرف روسیه برای شرکت در مذاکرات ژنو، از سوی سازمان ملل رسما دعوت شده اند.
مخالفت ترکیه با حضور کردها
در تازهترین واکنش، احمد داوداغلو، نخست وزیر ترکیه، روز سهشنبه در پارلمان این کشور گفت آنکارا «قاطعانه» با حضور حزب اتحاد دموکراتیک سوریه در مذاکرات صلح سوریه، و یگانهای حفاظت خلق که شاخه نظامی آن است، مخالف است.
آنکارا میگوید حزب اتحاد دموکراتیک سوریه و یگانهای حفاظت خلق با حزب کارگران کردستان (پکک) ارتباط دارند.
با این حال، نخست وزیر ترکیه بدون اشاره به نام هیچ یک از گروههای کرد سوریه گفت حضور نمایندگان کرد سوریه در مذاکرات یک «ضرورت» است.
داوداغلو گفت حزب اتحاد دموکراتیک «یک سازمان تروریستی» است و «از دیدگاه ما، پیوستن این گروه به صفوف مخالفان در جریان گفتوگوها قابل پذیرش نیست.»
این در حالی است که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز سهشنبه خواستار حضور کردها در گفتوگوهای ژنو شد.
به گفته او، اگر نمایندگان کرد دعوت نشوند مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید.
در پی افزایش تنش بین ترکیه و روسیه، مسکو در چند ماه گذشته سعی کرده روابط خود را با گروههای کرد سوریه تقویت کند.
این اقدام مسکو موجب افزایش نگرانیهای آنکارا شده است.
پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل 28 آذر (19 دسامبر 2015) قطعنامه روند فرایند صلح در سوریه را که نتیجه چند دور مذاکره بود، به اتفاق آرا تصویب کردند.
این شورا در قطعنامه 2254خواستار تشکیل دولت انتقالی «قانونی، فراگیر و غیر فرقهای» در شش ماه آینده شده تا این دولت بتواند پس از یک سال «انتخاباتی آزاد و عادلانه براساس قانون اساسی جدید» برگزار کند.
ناآرامیهای سوریه از مارس 2011 آغاز شده است و تا به حال باعث مرگ بیش از 260 هزار نفر و آواره شدن حدود هشت میلیون نفر شده است.