برادر شیخ باقر النمر، روحانی برجسته شیعی، از قصور باراک اوباما رئیسجمهور امریکا در پیشگیری از اعدام برادرش به دست رژیم سعودی، که اعتراضات جهانی را برانگیخته انتقاد کرده است.
محمد النمر در گفتگو با «یاهو نیوز» گفت: «متاسفانه باید بگویم دولت امریکا به رغم آگاهی از خطر و عواقب این اقدام هیچ کوششی را دراین رابطه به خرج نداد.»
وی در مصاحبه تلفنی خود از عوامیه، روستایی در منطقه قطیف استان الشرقیه عربستان گفت: «ما مشخصا خواستار مداخله رئیسجمهور امریکا به عنوان دوست عربستان شدیم اما امریکاییها اقدامی صورت ندادند.»
رژیم عربستان شنبه از اجرای حکم اعدام شیخ نمر به همراه 46 تن دیگر خبر داد، که به ابراز خشم بینالمللی و تشدید تنشهای دیپلماتیک در منطقه انجامیده است.
شیخ نمر به عنوان منتقد رژیم ریاض در سال 2012 در قطیف که صحنه تظاهرات مسالمتآمیز ضد رژیم بود هدف شلیک پلیس سعودی قرار گرفت و دستگیر شد.
محمد النمر گفت وی شخصا از مسئولان کنسولگری امریکا در ظهران خواسته تا از رئیسجمهور امریکا بخواهند که قویا مقابل حکم اعدام برادرش موضعگیری کند. اما امریکاییها چنین بیانیهای صادر نکردند و «به بیانیههای کلی وزارت خارجه اکتفا کردند.»
جان کِربی، سخنگوی ارشد وزارت خارجه امریکا، دوشنبه در یک کنفرانس خبری در محل وزارت متبوع خود گفت: «ما به صراحت نگرانیهای خود را از روندهای قضایی در عربستان با مسئولان سعودی در میان گذاشتهایم و به این کار ادامه خواهیم داد.»
پسر محمد النمر، علی محمد باقر النمر، نیز به خاطر آنچه که نقش وی در تظاهرات ضد رژیم در 2012 خوانده میشود –وی در آن زمان 17 سال داشت- به اعدام محکوم شده است.
محمد نمر گفت با اعدام برادرش اکنون وی بیش از پیش نگران است که حکم اعدام پسرش نیز اجرا شود.
وی افزود: «نگرانی ما بسیار شدید بود اما اکنون شدیدتر شده، دیگر به وعدهها اعتماد نداریم. این قضیه نیازمند عزم سیاسی از طرف دوستان عربستان است.»
مسئولان دولت اوباما به طور غیرعلنی تصدیق کردهاند که اعدامهای جمعی عربستان سعودی و سایر موارد نقض حقوق بشر این رژیم از جمله گزارشهای حاکی از تلفات گسترده غیرنظامیان قربانی مداخله نظامی ریاض در یمن، معضلات دیپلماتیک پیچیدهای را به بار آورده است.
در همین حال، به نظر میرسد شدت واکنشها به اعدام شیخ نمر برای کاخ سفید قابل پیش بینی نبوده است. علی الاحمد مدیر موسسه امور خلیج [فارس] در واشنگتن و منتقد صریح سوابق حقوق بشری آل سعود گفت: «آنها غافلگیر شدند.»
وی افزود: «این معضل بزرگی است که به امریکا لطمه خواهد زد. معتقدم آنها درک نکردند که این مسالهای نیست که به فراموشی سپرده شود.»
محمد اانمر گفت پرونده برادرش برای رژیم سعودی «یک مساله سیاسی بود و نه یک مساله امنیتی.»
وی گفت بسیاری از سایر افرادی که هفته گذشته اعدام شدند عناصر وابسته به القاعده بودند، که دستشان به خون آلوده بود و سزاوار کیفر بودند. «اما این اختلاط اسامی با یکدیگر [را ببینید؛] همه دنیا بدان واقف است.»