کاهش قیمت نفت و آشفتگی اقتصاد آل‌سعود

سلمان بن عبدالعزیز آل‌سعود، پادشاه عربستان

با کاهش قیمت نفت و کاسته شدن از درآمدهای نفتی، اوضاع اقتصاد عربستان سعودی نابسامان است.

اولِگ اوبوخُف، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در مقاله‌ای برای ریانووستی نوشت پادشاهی آل‌سعود در گذشته ثروتمند بود و از مزایای بهای بالای نفت و فراوانی این کالای استراتژیک بهره می‌برد اما در حال حاضر این غول تولید کننده نفت به دلیل کاهش بهای نفت تحت فشار است.

بازار نفت از تابستان سال گذشته در پی عرضه بیش از حد به بازار به طور چشمگیری تغییر کرده است. در نوامبر 2014، اوپک تصمیم گرفت سطح تولید نفت خود را بدون تغییر حفظ کند که این تصمیم به کاهش بیشتر بهای نفت خام منجر شد.

بهای پایین نفت، عربستان سعودی را مجبور کرد با سرعتی بی‌سابقه از ذخایر خارجی خود استفاده کند.

علاوه بر آن، حملات هوایی عربستان در یمن و برخورد بسیار سخاوتمندانه سلمان بن عبدالعزیز آل‌سعود، پادشاه عربستان با کارکنان دولت، فشار بیشتری بر امور مالی عمومی این کشور وارد کرده است.

در مقاله اوبوخُف آمده است: «در حال حاضر وضعیت اینگونه است که از  ذخایر عربستان همچنان دائماً کاسته می شود،  در حالی که پیش بینی‌ها حاکیست بهای نفت در آینده همچنان پایین باقی می‌ماند. در عین حال، کسری عربستان در حال حاضر به یک پنجم تولید ناخالص داخلی این کشور یا حدود 130 میلیارد دلار رسیده است.»

مقامات عربستان سعودی با احساس وجود مشکل، تصمیم به برداشت از میلیاردها دلار ذار منابع مالی خارجی و شرکت‌های جهانی که این پادشاهی در گذشته در آنها سرمایه گذاری کرده بود، گرفتند.

مایکل نایبی-اُسکویی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و جنوب آسیا در موسسه استراتفور نیز در مصاحبه با شبکه سی‌اِن‌اِن گفت: «مقامات عربستان سعودی با آوردن نقدینگی (از خارج) به کشور در زمان بحران، احساس بسیار بهتری دارند. آنها دوست دارند پول نقد در دستشان باشد.»

علاوه بر این، دولت عربستان سعودی در تلاش برای مقابله با کاهش سریع ذخایر پولی خود از بانک‌های داخلی خواسته است با عرضه اوراق قرضه، منابع مالی را تامین کنند.

نفیذ احمد، روزنامه نگار تحقیقی پایگاه خبری «میدل ایست آی» می‌گوید برخی تحلیلگران بر این باورند تنها اگر بهای نفت در آینده‌ای نزدیک دوباره افزایش یابد عربستان سعودی می‌تواند از این وضعیت نجات پیدا کند اما شمار دیگری از تحلیلگران معتقدند اگر وضعیت به همین منوال ادامه یابد، این کشور پادشاهی ممکن است با تغییر رژیم و یا حتی ناآرامی‌های مدنی شبیه یمن و مصر مواجه شود.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku