در پی انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آتی امریکا، نگرانیهایی دربارۀ وعدۀ وی برای پاره کردن توافق هستهای بین ایران و گروه 5+1 موسوم به برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) وجود دارد.
کاوه افراسیابی، نویسنده و دانشمند علوم سیاسی، جمعهشب (21 آبان) در مصاحبه با پرس تیوی گفت ترامپ به علت فشار بینالمللی و تعهداتی که طبق برجام دارد، نمیتواند این توافق را زیر پا بگذارد.
افراسیابی افزود: «اگر امریکا در این زمینه خلف وعده کند، طرف ایرانی میتواند به شورای امنیت شکایت کند و این مسئله به وجهۀ امریکا در اروپا و سایر نقاط جهان آسیب میزند.»
وی تأکید کرد: «به علت وجود پیچیدگیهای حقوقی، اوضاع برای اتخاذ چنین تصمیم عجولانهای از سوی آقای ترامپ مساعد نیست.»
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به تهدید ترامپ به پاره کردن برجام در زمان تبلیغات انتخاباتیاش گفت وی «دربارۀ (اجرای) این تصمیم بسیار نابخردانه که به نفع امریکا نیست، فکر و تجدیدنظر خواهد کرد.»
افراسیابی در ادامه گفت توافق هستهای یک «توافق بینالمللی» است که به تأیید شورای امنیت سازمان ملل رسیده و امضاکنندگان آن ازجمله امریکا آن را پذیرفتهاند.
وی خاطرنشان کرد: «اگر این تعهد اجرا نشود ایران میتواند طبق پاراگراف 37 توافق هستهای از امریکا به شورای امنیت شکایت کند.»
افراسیابی افزود با توجه به اینکه سازمان ملل تأیید کرده که ایران صادقانه به وظایفش مطابق با برجام عمل کرده است «امریکا درصورتیکه در این زمینه خلف وعده کند، برای توجیه این کار متحمل فشار زیادی میشود و ازنظر بینالمللی نیز منزوی خواهد شد.»
بااینوجود افراسیابی گفت ترامپ تحت تأثیر لابی صهیونیستی قرار دارد و ممکن است نیوت گینگریچ را بهعنوان وزیر امور خارجه انتخاب کند که مخالف توافق هستهای است.
برجام از 26 دی 1394 اجرایی شد؛ همزمان ایران نیز پذیرفت در راستای اعتمادسازی، موقتاً پروتکل الحاقی پیمان منع تولید و تکثیر تسلیحات اتمی را بر اساس برجام اجرا کند. بهموجب این پروتکل، بازرسان آژانس اجازه دارند هر زمان لازم، از مکانهای موردنظر خود، بازدید کنند.
بااینوجود تهران از عمل نکردن واشنگتن به تعهداتش بر اساس برجام گلهمند است.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.