یک آتشبس جدید در یمن اجرایی شدهاست که از چهارشنبه (28 مهر) یک دقیقه پیش از نیمهشب آغاز شد و به مدت 72ساعت ادامه خواهد داشت.
اسماعیل ولد شیخ، فرستادۀ ویژۀ سازمان ملل به یمن گفت تمامی طرفهای درگیر توافق کردهاند که دورۀ اولیۀ اجرای آتشبس قابل تمدید است و میتواند به مدت بیشتری تمدید شود.
اجرای این آتشبس، که با میانجیگری سازمان ملل حاصل شد، در پی چند روز درگیری شدید بین نیروهای مهاجم تحت رهبری عربستان و نیروهای یمنی تحت فرماندهی شورای عالی سیاسی صورت گرفت.
فرستادۀ ویژۀ سازمان ملل به یمن سهشنبه (27 مهر) با سفر به مسکو، پایتخت روسیه، تحولات اخیر یمن را با گنادی گاتیلوف، معاون وزیر خارجۀ روسیه، بررسی کرد.
گفته میشود این دو دیپلمات دربارۀ فرصتهای حلوفصل مناقشۀ یمن از طریق مسیرهای دیپلماتیک و نقش سازمان ملل و شورای امنیت در حمایت از تلاشها برای تحقق صلح در این کشور بحث و تبادلنظر کردند.
ولد شیخ پیش از این نیز با جان کری و بوریس جانسون، وزرای خارجۀ امریکا و بریتانیا، در لندن دیدار کرده بود. دیپلماتهای غربی نیز در این دیدار بر ضرورت اجرای فوری آتشبس در یمن تأکید کردند.
عبدربه منصور هادی، رئیسجمهور مستعفی یمن و عادل الجبیر، وزیر خارجۀ عربستان نیز از موافقت خود با اجرای آتشبس خبر دادند.
شورای عالی سیاسی یمن، که عالیترین نهاد اجرایی این کشور است، چهارشنبه از برقراری آتشبس استقبال کرد و خواهان توقف حملههای ائتلاف سعودی و رفع محاصرۀ زمینی، دریایی و هوایی یمن شد.
این شورا، که مدیریت آن را جنبش حوثی برعهده دارد، از «مشارکت سازندۀ» خود در طرح آتشبس خبر داد و افزود یمن به آتشبس فوری، بادوام، جامع و بیقید و شرط احتیاج دارد.
درگیریها در یمن در پی شکست مذاکرات صلح، که با میانجیگری سازمان ملل در کویت برگزار شد، در ماه آگوست (مرداد) تشدید شد.
در پی شکست مذاکرات، حوثیها بار دیگر تأکید کردند که مذاکرات آینده باید بر اساس یک راهکار سیاسی جامع و کامل و دربرگیرندۀ همۀ مسائل سیاسی و اقتصادی و انسانی و امنیتی باشد.
این در حالی است که ریاض در حال حاضر به علت حملۀ هوایی اخیر به صنعا که بیش از 140 کشته به جا گذاشت با فشار فزایندۀ جامعۀ بینالمللی و متحدان غربی خود مواجه شدهاست.
توبیاس الوود، وزیر امور خاورمیانۀ بریتانیا چهارشنبه (28 مهر) گفت حملۀ اخیر ریاض به یک مجلس ختم در صنعا یک «خطای عمدی» بود که به فرمان حکام سعودی صورت گرفت.
هر چند عربستان سعودی در ابتدا مسئولیت این حمله را نپذیرفت اما ریاض نهایتاً شنبه (24 مهر) اذعان کرد که یکی از هواپیماهای جنگندۀ این کشور «به اشتباه» این مجلس ختم را هدف قرار داد.
عربستان سعودی، که حملات خود را به یمن از فروردین 1394 آغاز کردهاست، تاکنون بارها مدارس، بیمارستانها، مناطق مسکونی، جادهها، بازارها و اردوگاههای پناهجویان را بمباران کردهاست.
سازمان ملل نهم شهریور اعلام کرد از زمان آغاز عملیات عربستان سعودی در یمن، تاکنون بیش از 10 هزار نفر کشته شدهاند.
براساس اعلام این نهاد بینالمللی، بیشتر قربانیان حملههای عربستان غیرنظامی بودهاند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.