رأیدهندگان کلمبیایی تمامی امیدها برای حصول توافق صلح بین دولت و گروه شورشی موسوم به «نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا» (فارک) را نقش بر آب کردهاند.
با شمارش 99.9 درصد از آراء مشخص شد کلمبیاییها یکشنبه (11 مهر) با 50.21 درصد در برابر 49.78 درصد از آراء به این توافق که با هدف پایان دادن به 52 سال درگیری خونین دولت با فارک برگزار شد، رأی منفی دادند.
طرفداران این توافق انتظار داشتند حصول توافق صلح به آنچه که به عنوان آخرین درگیری عمده در نیمکرۀ غربی توصیف شدهاست، پایان دهد.
نتایج رأیگیری از شکست این پیمان حکایت میکند که 5 مهر به طور رسمی به امضای خوان مانوئل سانتوس، رئیسجمهور کلمبیا و تیمولئون جیمنز، معروف به تیموچنکو، رهبر شورشیان رسید.
سانتوس با اذعان به مخالفت رأیدهندگان با پیمان صلح وی با شورشیان وعده داد به تلاشها برای پایان دادن به این درگیری ادامه دهد.
وی در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «اکثریت گفتهاند نه. من تسلیم نخواهم شد و تا آخرین روز فعالیتم به تلاش برای تحقق صلح ادامه خواهم داد.»
پس از اعلام نتایج رأیگیری، تیموچنکو گفت گروه وی به رغم نتایج همهپرسی همچنان تمایل خود را برای تحقق صلح حفظ میکند.
وی افزود: «فارک تمایل خود را برای استفادۀ صرف از کلمات به عنوان سلاحی برای ساختن آینده تکرار میکند. خطاب به مردم کلمبیا که آرزوی صلح دارند میگویم روی ما حساب کنید، صلح پیروز خواهد شد.»
مقامهای کلمبیایی پیشتر گفته بودند در صورت رد این توافق، طرح دیگری وجود نخواهد داشت و این توافق برای اجرایی شدن باید به تأیید ملت برسد.
سانتوس پیش از برگزاری این همهپرسی از ملت کلمبیا خواست به آن رأی مثبت دهند چرا که به گفتۀ وی «صلح راهی برای زندگی بهتر فرزندان و نوههای ما است. ما کلمبیاییها همه باید در این تغییر تاریخی ایفای نقش کنیم.»
طبق این توافق، دولت کلمبیا موظف است اصلاحات ارضی را اجرا و در سیاستهای خود برای مبارزه با مواد مخدر تجدیدنظر کند و در مناطق روستایی که مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند نیز برنامههای عمرانی اجرا کند. دولت کلمبیا همچنین پیشنهاد مشارکت در سیاست را به جنبشهای سیاسی کوچک ارائه کرد. در عوض فارک نیز به از بین بردن کشت مواد مخدر و قاچاق آن کمک میکند و نیروهای خود را از پناهگاههای جنگلی و کوهستانی خارج و به اردوگاههای خلع سلاح سازمان ملل منتقل خواهد کرد.
فارک بزرگترین جنبش شورشی در کلمبیاست که حدود 7 هزار عضو دارد. این گروه از زمان تشکیل در سال 1964 با دولت بوگوتا در حال مبارزه است. تا کنون بیش از 220 هزار نفر در درگیریها میان دو طرف کشته و حدود 6.6 میلیون تن دیگر آواره شدهاند .علاوه بر این 45 هزار نفر نیز مفقود هستند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.