حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران می گوید ایران به سه هدف اصلی خود در مذاکرات هسته ای دست یافته است.
دکتر حسن روحانی در یک گفتوگوی زندۀ تلویزیونی خطاب به مردم گفت تثبیت حقوق، خروج از فصل 7 سازمان ملل متحد و همچنین خارج شدن از تحریمها سه هدف اصلی جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات بوده است که در جمعبندی هستهای محقق شده است.
وی با اشاره به جمع بندی مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه 1+5 گفت: «با تجربه این دو سال و اجرای موقت توافق ژنو، امیدوارم این توافق به خوبی پیش برود. مراحلی باید طی شود، یک مرحله را طی کرده ایم و با عملی شدن این توافق مردم نتایج این توافق که محصول ایستادگی خودشان است، خواهند دید. عنایات حق، توجهات ولی عصر، حمایت رهبر معظم انقلاب، فداکاری و ایثار و هنر و دانش لازم مذاکره کنندگان و حمایت مردم عامل موفقیت بوده است.»
روحانی در پاسخ به این سوال که بعد از دو سال جمعبندی مذاکرات را چگونه می بیند، گفت: «نمیخواهم در محضر مردم که کشور مال آنهاست اغراق بکنم اما دستاورد امروز بیش از تصور دیروز است. دیروز هم من امید داشتم به موفقیت و پیروزی اما آنچه امروز به دست آوردیم بیش از آن چیزی است که دو سال پیش تصور می کردم. در توافق موقت ژنو که اوایل آذر 92 صورت گرفت و تا امروز ادامه دارد، در مقام عمل آزمایش کردیم. آنها قول داده بودند برخی تحریم ها را بردارند و ما محدودیت هایی اعمال کنیم. و آنها عمل کردند و ما نیزعمل کردیم. بنابراین اگر یک پنجم توافق امروز را انجام دادیم و دیدیم که عمل می شود می تواند علامتی باشد که میتوانیم به نتیجه برسیم.»
روحانی جمعبندی مذکرات هسته ای را «دستاوردی بزرگ» خواند و گفت ما بدون جنگ، خواهش یا تسلیم در برابر سازمان ملل متحد و با منطق، مذاکره و دیپلماسی در مسیر حقوقی، کاری کردیم که خود سازمان ملل عنوان ایران را از ذیل منشور 7 خارج کرده و 6 قطعنامه قبلی را لغو کرده است «و این دستاورد بزرگ ماست.»
رئیس جمهور کشورمان با «خیال پردازی و توهم» خواندن ادعای غربیها مبنی بر اینکه «کاری کردند که بین ایران و بمب اتم یک سال فاصله ایجاد شود» گفت: «طرف مقابل ما احساس می کند ما را از بمب اتم بازداشته است. اصلا پیروزی که آنها اعلام می کنند این است که ما کاری کردیم که بین ایران و بمب اتم یک سال فاصله ایجاد شود. از نظر ما این کاملا خیال پردازی و توهم است. اساسا موضوع هسته ای که به یک معضل تبدیل شد این بود که طرف مقابل احساس کرد ما به دنبال ایجاد بمب هستیم. استدلال احتمالی آنها این بود که در نمونه برداری های اولیه در سال 82 به این نتیجه رسیدند که در ایران آلودگی های بالای 70 درصد وجود دارد. سر و صداها در آن زمان به این دلیل بود. برای ما هم عجیب بود. بعدها روشن شد که سانتریفیوژی که ما خریده بودیم، دست دوم بوده است و در یک کشور دیگر با آن غنی سازی شده بوده است. در عین حال آنها این مسیر توهم آمیز را ادامه دادند. ما اساسا به دنبال سلاح کشتار جمعی نیستیم...ما تحت فصل 7 منشور و ماده 41 سازمان ملل بودیم. این یعنی طبق نظر سازمان ملل این کشور صلح و امنیت جهانی را تهدید می کند. اما امروز در همین قطعنامه ما کشوری قلمداد می شویم که به دنبال انرژی صلح آمیز هسته ای است و کشورهای دیگر باید با ما تعامل کنند.»
روحانی با اشاره به فعالیتهای دفاعی و نظامی دولت، گفت: بعضیها در گوشه و کنار میگویند دولت تدبیر و امید دنبال رفع رکود، مسائل اقتصادی، بهداشت و درمان، سیاست خارجی و ... است اما به دنبال تقویت بنیۀ دفاعی نیست. اما کاری که ما در مورد سلاحهای استراتژیک و تقویت بنیۀ دفاعی مان در دو سال گذشته انجام دادهایم به اندازه ی 80 درصد فعالیتهای ده سال قبل بوده است. حتی در زمینۀ هستهای نیز اولین تست آی آر 8 در این دولت صورت گرفته است. بنابراین ما دربارۀ امنیت ملی بسیار حساس هستیم و یکی از دستاوردهای این توافق «امنیت ملی» است. کشور ما از تهدید نمیترسد، اما کشوری که در گذشته شبه تهدید و شبح تهدید بود، دیگر هیچ گونه تهدیدی نیست. امنیت فقط مربوط به جنگ نیست، ایجاد فضا برای فعالیتهای دیگر از جمله اقتصاد و فرهنگ نیز امنیت است.
وی با بیان اینکه پروتکل الحاقی در یکصد و 40 کشور دنیا پذیرفته و اجرا شده است، افزود: «هیچ کس در دنیا امنیت ملی و اسرار نظامی خودش را معامله نمی کند، ما پیش از این نیز داوطلبانه برای دو سال این پروتکل الحاقی را اجرا کرده بودیم. ما نخواهیم گذاشت هیچ کدام از اسرار ما در اجرای هرگونه توافقی خدشه دار شود و قدرت دفاعی ما به هیچ عنوان کاسته نخواهد شد.»
روحانی همچنین با اشاره به مسائل منطقه ای در خاورمیانه خاطرنشان کرد که حل بحرانهای یمن و سوریه راه حل نظامی ندارند و باید از طریق سیاسی حل و فصل شوند.