سوریه تشکیل هیئت تحقیق دربارۀ جنایات جنگی در این کشور را محکوم کرد

بشار الجعفری، نمایندۀ سوریه در سازمان ملل (عکس از رویترز)

سوریه تشکیل یک هیئت سازمان ملل برای جمع‌آوری مدارکی دال بر وقوع جنایات جنگی در این کشور عربی را مداخلۀ آشکار در امور داخلی این کشور خوانده و آن را محکوم کرده است.

بشار الجعفری، نمایندۀ سوریه در سازمان ملل در سخنانی در مجمع عمومی این سازمان گفت هیئت یادشده تمامی فرصت‌های موجود برای دستیابی به یک راه‌حل سیاسی برای مناقشۀ 6 ساله در این کشور را از بین می‌برد.

مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامۀ پیشنهادی لیختن‌اشتاین را که از حمایت کشورهایی نظیر امریکا، فرانسه، بریتانیا، ترکیه، قطر و عربستان سعودی برخوردار بود، تصویب کرد؛ کشورهایی که به پیکارجویان معارض دولت سوریه کمک می‌کنند.

جعفری افزود این طرح مغایر تلاش‌ها جهت مقابله با تروریسم است و تنها حمایت مالی از پیکارجویان تکفیری را که در این کشور عربی ویرانی به بار می‌آورند، افزایش می‌دهد.

طبق این قطعنامه، این هیئت «در تحقیق دربارۀ کسانی که در شدیدترین جنایات در سوریه دست داشتند و پیگرد قانونی آن‌ها کمک می‌کند.»

روسیه، چین و ایران در میان کشورهایی بودند که با این طرح که در پی آزادی حلب مطرح شد، مخالفت کردند.

طبق گزارش‌ها فرانسه و بریتانیا چهارشنبه (1 دی) برای ممنوع شدن فروش بالگرد به سوریه و وضع نخستین تحریم‌ها بر این کشور به علت آنچه استفاده از تسلیحات شیمیایی در جنگ خواندند، شورای امنیت سازمان ملل را تحت فشار قرار دادند.

گفته می‌شود در پیش‌نویس قطعنامۀ پیشنهادی آن‌ها مسدود شدن دارایی‌ها و ممنوعیت سفر 4 مقام و 10 مؤسسۀ سوری ازجمله یک مرکز تحقیقاتی وابسته به ساخت تسلیحات شیمیایی در این کشور خواسته شده است.

پیش‌بینی می‌شود شورای امنیت هفتۀ آینده دراین‌باره رأی‌گیری کند اما دیپلمات‌ها می‌گویند روسیه مطمئناً این طرح را وتو می‌کند.

متیو ریکرافت، سفیر بریتانیا در سازمان ملل دراین‌باره گفت برای پیگیری یافته‌های هیئت سازمان ملل که برخی از یگان‌های ارتش سوریه را به علت حملات شیمیایی به 3 روستا در شمال این کشور در سال‌های 2014 و 2015 مقصر می‌داند، باید «تدابیر و اقدامات قابل‌توجهی» صورت بگیرد.

وی خطاب به خبرنگاران تأکید کرد: «ما این موضوع را با سایر همکارانمان در شورا پیگیری و در فرصتی کوتاه پیش‌نویس یک قطعنامه را منتشر می‌کنیم.»

تصویری آرشیوی از یکی از مصدومان حملات شیمیایی گروه‌های تروریستی در حلب سوریه
تصویری آرشیوی از یکی از مصدومان حملات شیمیایی گروه‌های تروریستی در حلب سوریه

بااین‌وجود روسیه گفته است یافته‌های این گزارش «ناقص و ناکافی» است و دلایل قانع‌کننده‌ای را برای صدور حکم تحریم‌ها فراهم نمی‌کند.

بر اساس طرح پیشنهادی، شورای امنیت از تمامی کشورهای عضو سازمان ملل می‌خواهد «از عرضه، فروش یا انتقال مستقیم و غیرمستقیم هرگونه بالگرد یا اقلام مرتبط ازجمله قطعات یدکی» به ارتش و دولت سوریه خودداری کنند.

سازمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی در حال تحقیق دربارۀ بیش از 20 مورداستفاده از مواد شیمیایی سمی در سوریه از ماه اوت تاکنون است.

هرچند سوریه اکتبر 2014  پس از پیوستن به کنوانسیون منع استفاده از تسلیحات شیمیایی سازمان ملل، سلا‌ح‌های شیمیایی خود را نابود کرد اما حملات شیمیایی به غیرنظامیان و نیروهای دولتی این کشور هیچ‌گاه متوقف نشده است.

سازمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی نیز تأیید کرد دمشق در پی حملۀ شیمیایی به غوطه، زرادخانۀ تسلیحات شیمیایی خود را به هیئت اعزامی مشترک تحت ادارۀ این سازمان و سازمان ملل تسلیم کرده است.

احمد القذافی القحصی، پسرعموی معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی دسامبر گذشته (آذر 1394) گفته بود تسلیحات شیمیایی که در غوطه مورد استفاده قرار گرفت از لیبی به سرقت رفته و سپس از طریق ترکیه به سوریه منتقل شده بود.

دمشق، ترکیه، قطر و عربستان سعودی را به حمایت از پیکارجویان مورد حمایت خارج در این کشور متهم می‌کند.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku