سازمان بینالمللی و بشردوستانۀ پزشکان بدون مرز با انتشار یک نامۀ سرگشاده خطاب به اتحادیۀ اروپا از امضاء قرارداد مبادلۀ پناهجویان میان این اتحادیه و کشور ترکیه به شدت انتقاد کرد.
این سازمان در این نامه امضاء این قرارداد مبادله را نقض مسئولیت اخلاقی و حقوقی اتحادیۀ اروپا دانسته است.
براساس این نامه، این قرارداد یک نمونۀ خطرناک است که نشان میدهد هر کشوری میتواند با پرداخت پول از مسئولیت خود برای پناه دادن آوارگان شانه خالی کند و این موضوع مفهوم پناهجو را زیر سؤال میبرد.
در این نامه از اقدام اتحادیۀ اروپا در سپردن سرنوشت پناهجویان به ترکیه که در ازای پرداخت یک بسته کمک مالی چند میلیارد یورویی و امور مادی دیگر به آنکارا صورت گرفته است، به عنوان «تفویض تاریخیِ مسئولیت اخلاقی و حقوقی اتحادیۀ اروپا» یاد شده است.
سازمان پزشکان بدون مرز تأکید کرد این توافق «حق همۀ مردم را برای پناه جستن» به خطر انداخته است و نقض تعهد اتحادیۀ اروپا برای پناه دادن به هر کسی است که درخواست حمایت کرده است.
اتحادیه اروپا و ترکیه در تاریخ 28 اسفند 1394 درباره ممانعت از ورود پناهجویان به قاره اروپا از طریق دریای اژه توافق کردند.
براساس این توافق، همه پناهجویانی که وارد جزایر یونان شدند، اگر درخواست پناهندگی مطرح نکرده باشند یا درخواست آنها رد شده باشد، به ترکیه بازگردانده خواهند شد.
در مقابل اتحادیه اروپا افزون بر انتقال مستقیم برخی از پناهجویان به کشورهای اروپایی، کمکهایی مالی به آنکارا اعطا خواهد کرد و روند اعطای روادید به اتباع این کشور و همچنین روند مذاکرات برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را تسریع می کند.
این نامه از سوی سازمان بینالمللی پزشکان بدون مرز در حالی منتشر شده است که روز پنجشنبه (23 اردیبهشت) یک روزنامه در ترکیه از دستگیری یک نظافتچی در اردوگاه پناهجویان سوری در استان «غازی عینتاب» در جنوب شرقی ترکیه، به اتهام تجاوز جنسی به 30 پسربچه خبر داد.
نشریه «بیرگون» در گزارشی نوشت، یک نظافتچی از سپتامبر سال 2015 تا آغاز سال جاری میلادی (2016) به 30 پسربچه سوری در سنین هشت تا دوازده سال در دستشوییهای اردوگاه پناهجویان سوری «نیزیپ» تجاوز میکرده است.
این گزارش در حالی منتشر شده است که مأموران کنترل مرزی ترکیه نیز به سوء رفتار با پناهجویان و تیراندازی به سمت آنها متهم هستند.
کشورهای اروپایی در سال گذشته با موج بی سابقه ورود پناهجویان که از جنگ و ناآرامی در کشورهای آفریقایی و خاورمیانه از جمله عراق و سوریه فرار میکردند، رو به رو بوند.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.