کشورهای جهان با پیشنویس مبارزه با افزایش گرمایش زمین موافقت کردهاند.
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه گفت متن پیشنویس توافق کاهش گرمایش زمین «بلندپروازانه، متوازن و تاریخی» است.
به گفتۀ وزیر خارجه فرانسه، تصویب این متن «نقطه عطف تاریخی» برای حفظ افزایش گرمایش زمین به زیر 2 درجه خواهد بود.
فابیوس گفت بر اساس این توافق از سال 2020 سالانه 100 میلیارد دلار برای کمک به کشورهای جهان برای مبارزه با گرمایش زمین جمعآوری خواهد شد و این توافق «از نظر حقوقی لازم الاجرا» خواهد بود.
فابیوس افزود اکنون حدود 195 کشور جهان باید متن پیشنویس را امضا کنند.
مذاکرات برای توافق بر سر این پیشنویس حدود یک شبانه روز ادامه داشت.
سران کشورهای جهان و نمایندگان برخی از کشورهای دیگر از 9 آذر (30 نوامبر) در پاریس، پایتخت فرانسه هستند تا برای مبارزه با تغییرات آبوهوایی کرۀ زمین به توافقی لازمالاجرا دست یابند.
قرار بود این نشست تا روز جمعه به توافق دست یابد اما یک روز دیگر تمدید شد. صبح شنبه اعلام شد کشورهای شرکتکننده بر سر متن پیشنویس توافق کردهاند.
تلاش برای کاستن از انتشار گازهای گلخانهای و کاهش استفاده از سوختهای فسیلی از موضوعات مهم این نشست بود.
ناظران میگویند تا زمانی که متن پیشنویس منتشر نشود، مشخص نخواهد شد که آیا تأمین مالی این توافق، یک تعهد حقوقی است یا خیر.
این در حالی است که امریکا همواره با این طرح مخالف بوده است.
جان کری، وزیر خارجه امریکا گفت این توافق احتمالاً خوب است «اما باید (آینده را) دید». وی افزود «مسائل کوچکی میتواند اتفاق بیفتد اما فکر میکنیم همه چیز آماده است».
کری ابراز امیدواری کرد همۀ کشورهای حاضر در پاریس این توافق را امضا کنند.
یکی از دلایل اصلی اختلاف نظر بین کشورها چگونگی توزیع هزینۀ برنامههای مبارزه با تغییرات آبوهوایی بین کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه بوده است.
فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه، نیز از وزیران کشورهای حاضر در نشست پاریس خواست گامی «تعیینکننده» برای تصویب این توافق که آن را «تاریخی» خواند، بردارند.