News   /   آمريکا   /   تلگرام

وعدۀ واشنگتن برای ممانعت از ساخت جزایر مصنوعی پکن در دریای جنوبی چین

نخستین نشست مطبوعاتی شان اسپایسر، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید (4 بهمن 1395- عکس از خبرگزاری رویترز)

دولت دونالد ترامپ، رئیس‌‏جمهور جدید امریکا، جنگ لفظی ایالات‎متحده با پکن بر سر دریای جنوبی چین و سیاست‎‏های تجاری این کشور را تشدید کرده است.

شان اسپایسر، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید، روز دوشنبه در نشست مطبوعاتی روزانۀ خود گفت واشنگتن اقدام پکن برای ساخت جزایر مصنوعی در دریای جنوبی چین را متوقف خواهد کرد.    

امریکا مدت‎هاست که ادعا می‎کند چین با ساخت جزایر مصنوعی در مناطق مورد مناقشه در دریای جنوبی چین در حال اجرای برنامۀ احیای اراضی است.

در مقابل دولت پکن که ادعای مالکیت بر بخش بزرگی از دریای جنوبی چین را دارد، می‌گوید که تنها در محدودۀ قلمرو ارضی خود فعالیت می‌کند. کشورهای فیلیپین، ویتنام، مالزی، برونئی و تایوان نیز ادعایی مشابه دارند.

اسپایسر با اشاره به این‎‏که احتمالاً جزایر مصنوعی چین نه در بخشی از سرزمین این کشور بلکه در آب‎های بین‌المللی قرار دارند، افزود: «ما با این موضوع که سرزمین‏‌‎های بین‎المللی تحت اختیار یک کشور قرار بگیرند، مقابله خواهیم کرد.»

وی افزود: «ما می‌بایست به چین پیامی روشن بفرستیم و آن این است که اولاً ساخت جزیره متوقف خواهیم شود و دوماً از دسترسی شما به آن جزایر ممانعت به عمل خواهد آمد.»

پیشتر رکس تیلرسون، وزیر امور خارجۀ پیشنهادی ترامپ، در تاریخ 22 دی‌ماه در جلسۀ تأیید صلاحیت خود در مجلس سنای امریکا اظهارات مشابهی مطرح و تأکید کرده بود نباید به پکن اجازۀ دسترسی به جزایر داده شود.

رسانه‎های چینی در واکنش به اظهارات تیلرسون اعلام کرده بودند که اگر امریکا بخواهد دسترسی پکن به جزایرش را قطع کند، به چین اعلام جنگ کرده است. ‎

دبیر مطبوعاتی کاخ سفید اعلام نکرد که دولت ترامپ چگونه می‎خواهد این سیاست را به اجرا درآورد و آیا اقدام نظامی نیز از گزینه‌های موجود هست یا خیر.

ترامپ چین را به ساخت یک «مجموعۀ عظیم نظامی در وسط دریای چین جنوبی» متهم کرده است. مجموعه‎ای که یک دروازۀ بزرگ برای هزاران میلیارد دلار پولی است که پکن با تجارت دریایی کسب می‎کند. 

رئیس‌‏جمهور جمهوری‎خواه امریکا همچنین از منتقدان اصلی سیاست‎های تجاری پکن با ایالات‎متحده است و ادعا می‎کند چین مالیات‎های سنگینی بر کالاهای امریکایی می‎بندد و ارزش ارز خود را برای دریافت سود بیشتر به صورت عمدی کاهش می‏دهد.

اسپایسر روز دوشنبه گفت که ترامپ از تمایل کسب‎وکارهای امریکایی برای ورود به بازار چین آگاه است و به زودی دربارۀ نگرانی‎های موجود در این رابطه اظهارنظر خواهد کرد.

هوآ چون‌یینگ، سخنگوی وزارت امور خارجۀ چین

واکنش چین به رویکرد دولت جدید امریکا

هوآ چون‌یینگ، سخنگوی وزارت امور خارجۀ چین، روز سه‏‌شنبه با اشاره به این‎‏که چین حاکمیت انکارناپذیری بر جزایر اسپرتلی دارد، از مقامات امریکایی خواست در مورد دریای جنوبی‏ چین با احتیاط عمل و گفت‎وگو کنند.

جزایر اسپرتلی که مجموعاً 926 کیلومتر مساحت دارد، از جمله جزایر مورد مناقشه در دریای جنوبی چین به حساب می‎‏آیند.

هوآ در یک نشست مطبوعاتی افزود: «چین قاطعانه از آزادی ناوبری همۀ کشورها مطابق با قوانین بین‏‌المللی در دریای جنوبی چین دفاع می‏‎کند.»

تنش میان پکن و دولت جدید واشنگتن هنگامی شدت گرفت که ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاست‏‌جمهوری امریکا به تماس تلفنی رئیس اجرایی جزیرۀ تایوان پاسخ داد و این موضوع خشم مقامات چین را برانگیخت. واشنگتن در سال 1979 ارتباطات دیپلماتیک خود را با تایوان قطع کرد و پکن را به‌عنوان تنها دولت رسمی در «چین واحد» به رسمیت شناخت.

ترامپ اما در اظهاراتی جنجالی گفته بود امریکا ملزم به ادامۀ سیاست «چین واحد» که تایوان را بخشی از سرزمین چین می‌داند، نیست. دولت چین در واکنش به این گفتۀ ترامپ اعلام کرد زیر سؤال بردن اصل «چین واحد» اثری جدی بر صلح و ثبات در تنگۀ تایوان خواهد گذاشت.

امریکا از سال 2011 میلادی راهبرد منطقه‌ای خود را بر آسیا متمرکز کرده‌است. کاخ سفید بارها اعلام کرده است که برای تأمین منافع بلندمدتِ واشنگتن، هیچ منطقه‌ای مهم‌تر از آسیا نیست. برخی  ناظران سیاسی بر این باورند که امریکا در تلاش است تا با استفاده از این راهبرد، سلطۀ خود را تحمیل کرده و گسترش قدرتِ چین در آسیا را به نحوی خنثی کند.

 

 استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku