News   /   آسيا

پکن دربارۀ دخالت در مناقشۀ دریای جنوبیِ چین، به واشنگتن هشدار داد

لی کچیانگ، نخست‌وزیرِ چین، در نشست سران کشورهای عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ‌سه‌آن) در وینتیان، پایتخت لائوس (18 شهریور 1395- عکس از خبرگزاری رویترز)

در پی متهم شدنِ دوبارۀ پکن به ساخت جزیرۀ مخفی در دریایِ جنوبیِ چین، مقامات این کشور به ایالات متحده هشدار دادند که از دخالت در مناقشۀ این دریا بپرهیزد.

لی کچیانگ، نخست‌وزیرِ چین، پس از مذاکره با کشورهای رقیب در یک نشستِ منطقه‌ای در لائوس، گفت چین می‎خواست با دیگر کشورهایِ مجاورِ منطقۀ مورد مناقشۀ دریایی، برای «برطرف‌کردنِ دخالتِ» خارجی، همکاری کند.

اما باراک اوباما، رئیس‌جمهور امریکا، که خود نیز در نشستِ لائوس شرکت داشت، در واکنش به این اظهارات گفت پکن باید به حکم دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر رد ادعاهای مالکیتِ ارضی و دریایی پکن در دریای جنوبی چین احترام بگذارد.

در پی شکایت فیلیپین، یک دادگاه در لاهه اواخر تیر سال جاری علیه چین رأی داد و اعلام کرد ادعاهای پکن بر سر مالکیتِ جزایرِ دریای جنوبی چین، اساس قانونی ندارد. پکن بلافاصله اعلام کرد این حکم را نادیده می‌گیرد.

نشست سران کشورهای عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ‌سه‌آن) با حضور باراک اوباما، رئیس‌جمهور امریکا (نفر چهارم از چپ) در وینتیان، پایتخت لائوس (18 شهریور 1395- عکس از خبرگزاری رویترز)

اوباما روز پنج‏شنبه در نشست سران کشورهای عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ‌سه‌آن) در وینتیان، پایتخت لائوس، گفت: «حکم صادره در ماه ژوئیه الزام‌آور است و  به روشن کردن حقوق دریایی در منطقه کمک کرد.»

رئیس جمهور امریکا با اشاره به حکم لاهه گفت: «می‌دانم که این موضوع تنش‌‎ها را افزایش می‎دهد، اما نسبت به بحث دربارۀ این‌که چطور می‎توانیم با یکدیگر به شکل سازنده‌ای جلو برویم تا تنش‌ها را کاهش داده و دیپلماسی و ثبات را  حاکم کنیم، امیدوار هستم.»

فیلیپین روز چهارشنبه (17 شهریور) در نشست آ‌سه‎آن، اسنادی منتشر کرد که از اقدام چین به ساخت مخفیانه و غیرقانونیِ جزایری جدید در دریای جنوبی چین حکایت داشت.  

پکن اخیراً تصریح کرد ساخت‌و‎سازی در مناطق کم‌عمقِ دریای جنوبی چین نداشته‌است، اما فیلیپین تصاویری منتشر کرد که ظاهراً مربوط به کشتی‌های چینی در حال حمل ماسۀ لایروبی و دیگر فعالیت‌های مورد نیاز برای ساخت یک جزیره مصنوعی در اسکاربورو، منطقه‌ای استراتژیک در دریای جنوبی چین بود.

چین مدعیِ حاکمیت بر تقریباً تمام دریای جنوبی چین است. این در حالی است که کشورهای تایوان، برونئی، ویتنام، مالزی و فیلیپین نیز ادعای مالکیت بر بخش‌هایی از این دریا را دارند. به گفتۀ ناظران این دریا دارای ذخایر عظیم نفت و گاز است.

نشست سران آ‌سه‌آن در وینتیان، پایتخت لائوس، 17 شهریور 1395 (عکس از خبرگزاری فرانسه)

این مناقشه در حال حاضر به معضلی فرامنطقه‌ای مبدل شده و بیش از همه، امریکا به مداخله در این امر پرداخته است.

پکن، واشنگتن را به دخالت در مسائل منطقه‌ای و ایجاد عمدیِ تنش در دریای جنوبیِ چین متهم میکند و در مقابل امریکا مدعی‌‎ است که چین با ساخت جزایر مصنوعی در مناطق مورد مناقشه در حال اجرای یک برنامۀ احیای اراضی است.

وزارت امور خارجۀ چین شامگاه چهارشنبه دربارۀ نشست نخست‌وزیرِ چین با مقامات آسیایی و رئیس‌جمهور امریکا در لائوس به نقل از لی نوشت چین مایل بود با کشورهای آسیایی برای «رفع دخالت ... و بررسیِ مناسب مناقشۀ دریایِ جنوبی چین» همکاری کند.

نخست‌وزیر چین افزود با تلاش مشترکِ پکن و دیگر اعضای آسیاییِ آ‌سه‌آن، مذاکرات بر سر مناقشۀ دریایِ جنوبی‌ چین به سمت مثبتی می‌رود.

لی همچنین گفت: «کشورهای منطقه بیشترین بهره را از صلح در دریایِ جنوبی‌ چین به دست خواهند آورد. تاریخ و حقایق بارها و بارها نشان داده ‎است که دریایِ جنوبی چین تنها هنگامی می‌تواند در صلح و ثبات باشد که کشورهای منطقه، خود نقش کلیدی را برای رفع مشکلات موجود، ایفا کنند.»

امریکا از سال 2011 راهبرد منطقه‌ای خود را بر آسیا متمرکز کرده است. کاخ سفید معتقد است که برای کسب منافع بلند مدتِ واشنگتن، هیچ منطقه‌ای مهم‌تر از آسیا نیست.

برخی از ناظران سیاسی بر این باورند که امریکا در تلاش است تا با استفاده از این راهبرد، سلطه خود را تحمیل کرده و گسترش صلح‌آمیزِ قدرتِ چین در آسیا را به نحوی خنثی کند.

 

استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی‌وی فارسی» بلامانع است.


Press TV’s website can also be accessed at the following alternate addresses:

www.presstv.ir

SHARE THIS ARTICLE
Press TV News Roku