رئیس جمهور امریکا از دولت ترکیه خواست در برخورد با عوامل کودتای نافرجام این کشور، در چارچوب حاکمیت قانون عمل کند.
کاخ سفید اعلام کرد باراک اوباما روز شنبه (26 تیر) از مقامات ترکیه خواست از «اعمالی که به خشونت بیشتر یا بیثباتی میانجامد» بپرهیزند.
بسیاری از فرماندهان ارتش، یک قاضی بلندپایه و بیش از یک هزار تن از کارکنان نظامی پس از کودتای نافرجامی که در ساعات اولیۀ روز شنبه منجر به مرگ بیش از 200 نفر در ترکیه شد، دستگیر شدند.
اوباما گفت هیچ نشانهای مبنی بر کشته شدن اتباع امریکایی در ترکیه وجود ندارد.
مقامات ترکیه روز شنبه برق پایگاه هوایی اینجرلیک را در جنوب کشور به دلایل امنیتی قطع کردند. این پایگاه در 110 کیلومتریِ مرز سوریه دارای انباری از تسلیحات هستهای است و یک هزار و 500 سرباز امریکایی در آن حضور دارند.
پس از انتشار خبر کودتا، فرماندهی نظامی امریکا در اروپا دستور داد که نیروهای امریکایی در سراسر ترکیه تدابیر حفاظتی را به حداکثر برسانند.
اینجرلیک یک پایگاه مهم برای نیروی هوایی امریکا است. ائتلاف موسوم به ضد داعش به رهبری امریکا در اجرای حملات هوایی خود به کشورهای عراق و سوریه، عمدتاً از این پایگاه استفاده میکند.
مقامات امریکایی میگویند پروازها از این پایگاه به دلیل بسته شدن حریم هوایی به حالت تعلیق درآمده است.
رئیس جمهور امریکا در واکنش به این موضوع گفت تلاشهای مشترک برای مبارزه با تروریسم «نیازمند همکاری ترکیه است.»
پس از اعلام کودتا، اوباما از «دولت منتخب دموکراتیک ترکیه» حمایت کرد و از همۀ احزاب خواست تا از خشونت و خونریزی جلوگیری کنند.
براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، امریکا نگران سرکوب شدید مخالفان دولت اردوغان است و با گذشت حدود 24 ساعت از کودتا، کاخ سفید هنوز هیچ خبری مبنی بر گفتوگوی اوباما با اردوغان منتشر نکرده است.
ساعت 23:30 جمعه به وقت محلی (حوالی یک بامداد به وقت تهران) ارتش ترکیه اعلام کرد علیه دولت کودتا کرده است. به دنبال آن، گروهی از نیروهای ارتش همراه با ادوات نظامی در استانبول و آنکارا وارد خیابانها شدند و اعلام کردند، کنترل امور را در دست گرفتهاند و درگیریهای شدیدی در برخی مناطق روی داد.
اما صبح روز شنبه سازمان اطلاعات ملی ترکیه با انتشار بیانیهای اعلام کرد تلاش برای کودتا در این کشور سرکوب شده است، اما براساس گزارش رسانهها، شرایط کماکان به ثبات کامل نرسیده است و از سویی تنش میان واشنگتن و آنکارا نیز در حال افزایش است.
دولت ترکیه فتحالله گولن، از شخصیتهای مذهبی و مخالف دولت ترکیه را که سالهاست در تبعیدی خودخواسته در امریکا زندگی میکند، از عوامل کودتا میداند، این در حالی است که جنبش گولن با انتشار بیانیهای این اتهام را رد کرده و جان کری، وزیر خارجۀ امریکا نیز از دولت ترکیه خواسته است دربارۀ اتهام علیه گولن مدرک ارائه دهد.
براساس گزارش خبرگزاری رویترز، اردوغان روز شنبه اعلام کرد به اوباما بگویید یا گولن را از امریکا اخراج کند و یا وی را به ترکیه تحویل دهد.
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تیوی فارسی» بلامانع است.